söndag 9 maj 2010

Tio böcker

För snart två månader sedan var memet (startat av Tyler Cowen) bland ekonomibloggar att lista tio böcker som påverkat deras liv, och det var ofta intressant läsning.

Så, en snabb lista utan inbördes ordning:

- Legenderna! -Personporträtt av elitidrottare som exempelvis Eddy Merckx, Vsevolod Bobrov, Olga Korbut, Bobby Fischer, Lev Jasjin, Johan Richthoff och Roger Bannister. Ulf Nilson (ja, Expressen-Nilson) skriver alldeles fantastiskt om spektakulära individer och balansen mellan genialitet och ren dårskap.

- I samspråk med djuren - Jag vet att Konrad Lorentz hade nazisympatier, men I samspråk med djuren är en fantastisk skildring av en forskargärning byggd på fullständig hängivelse och återigen en ädel balans mellan dårskap och geni.

- Naturens under - Perfekta illustrationer och precis rätt ton i förklaringen av hur fascinerande specialiserad, anpassningsbar och välfungerande naturen är.

- Så funkar det! - Oerhört intresseväckande och pedagogiskt om diverse fenomen. Radioprogrammet med samma namn var för övrigt också fullständigt briljant.

- Och världen skälvde -Det är lätt att göra narr av boken - Rand skriver bitvis styltigt, delar av boken känns väldigt märkliga och personporträtten är platta, men hon har även en alldeles spektakulär förmåga att förmedla budskapet. Närmre att ta ett rött piller är svårt att komma - du kommer helt enkelt inte vara densamma efter att ha läst Och världen skälvde.

- Fittstim - I all enkelhet ofta väldigt träffande - exempelvis att tjejerna i laget Anja Gatu tränade frågade när de var tvungna att sluta spela fotboll.

- Under det rosa täcket - Så vitt jag sett har allt Nina Björk varit inblandad i de senaste åren varit fullständigt häpnadsväckande korkat, och det är mycket möjligt att jag inte skulle tycka lika mycket om boken idag, men då var den en viktig perspektivvidgare. Det allmänna ointresset för genusfrågor i liberala kretsar är för mig oförståeligt.

- Guinness rekordbok - Specialisering och balansen mellan genialitet och dårskap sammanfattat.

- 1984 - Jag läste senare Kallocain på temat och gillade egentligen den bättre, men 1984 förmedlar sällsynt effektivt att det inte räcker med gott syfte för att göra gott och naturen hos ett sluttande plan. Makt förblindar och fördummar, så något så maktkoncentrerat som en välfärdsstat är fullständig idioti.

- Loranga, Masarin och Dartanjang - Barbro Lindgren är en alldeles fantastisk författare, och det naturliga i att vara annorlunda framställs sällan så självklart och effektivt som i Loranga, Masarin och Dartanjang.

Inga kommentarer: