tisdag 29 september 2009

Närproducerat i praktiken, igen

Michael Ruhlman utlyste en BLT from scratch-tävling:

From scratch means: You grow your tomato, you grow your lettuce, you cure your own bacon or pancetta, you bake your own bread (wild yeast preferred and gets higher marks but is not required), you make your own mayo. All other embellishments, creative interpretations of the BLT welcome.
/.../
The point is to cook an American classic for ourselves and for our families without resorting to Oscar Meyer, Helmann's, Wonderbread, or even the Florida and California Tomato Growers associations.

Vinnarna i respektive kategorier har nu korats - vinnaren i Best Overall BLT From Scratch skriver om processen här och har ett flödesschema här. Exempelvis använde han 25 liter havsvatten för att få fram saltet som behövdes och samlade grenar i parker för att kunna röka baconet. Även någon så ambitiös tvangs dock inse sina begränsningar:

I couldn't do everything. Milling flour was out; I've no space for chickens; I can't press my own oil.

Och en sådan smörgås får man alltså färdiggjord för någon 50-lapp på varje café med självaktning.

(Via Kottke)

Tidigare inlägg om närproducerat:
- Vurmen för närproducerat
- 100 mile suit
- Närproducerat i praktiken, redux
- Om att blockera solen

Inga kommentarer: