onsdag 20 maj 2009

"Lag kräver nyttig skolmat"

Ur DN:

Kravet på att den nya skolmaten som serveras till landets cirka en miljon grundskoleelever ska vara näringsriktig kommer efter rapporter om trötta elever med dåliga studieresultat som struntar i skolmaten och i en del fall ersätter den med godis eller snabbmat.

För den som är nyfiken på siffror i sammanhanget - ur United Minds undersökning (pdf) på uppdrag av Servera:

- 72 % av skolbarnen anger att de ofta slänger skolmaten.
- Bland de som ofta slänger skolmaten så är det främsta skälet att maten inte är god (66%).

Alldeles bortsett från att sådan lagstiftning i praktiken alltid är fullständigt värdelös så fascineras jag över problemangripandet - maten är inte tillräckligt god, släpp fokus på smak ännu mer. Skulle maten göras näringsrikare är det lika bra att de gör den med grisar i åtanke, för det är ändå de som kommer få maten till slut.

Ur artikeln i övrigt:

I den nya skollagen framgår inte exakt vad som ska betraktas som ”näringsriktig mat”. Enligt rege­ringens planer blir det upp till Livsmedelsverket att bestämma detta med nya rekommendationer till kommunerna. Här finns debatten om huruvida man ska äta fett eller kolhydrater som ett hinder i vägen.

Som sagt så är det inte alldeles glasklart vad som är vad i kostdebatten - ett exempel ur Sydsvenskans artikel om kostråd:

- Fettkonsumtion, främst de mättade fetterna, ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar.

Stephan Rössner, professor, överviktsenheten vid Karolinska universitetssjukhuset Huddinge. På hjärtläkarnas årsmöte april 2009.

- Jag har svårt att hitta någon studie överhuvudtaget som visar att det är farligt att äta fett.

Fredrik Nyström, professor i internmedicin, verksam vid universitets­sjukhuset i Linköping. På samma möte april 2009.

Sammanfattningsvis är min åsikt att det helt enkelt är nyttigt att äta och att varje person bör äta vad den mår bra av - det är inte bara för äldre det finns tydlig koppling mellan matlust och hälsa (även om kopplingen naturligtvis även finns åt andra hållet - friska personer har matlust), och skräckexemplen på fullständigt verklighetsfrånvänd matfobi är egentligen för många för att börja citera, men som ett exempel i mängden - ur SvD:

Barn [mamman som ställt frågan undrar å sin 15 månader gamla sons vägnar] behöver extra energi, och det får du lättast via fett. Men det är lite för mycket mättat fett i standardmjölk så därför rekommenderar vi, och Livsmedelsverket, att ge en extra tesked (fem milliliter) flytande margarin eller rapsolja per portion till lunchen exempelvis.

Inga kommentarer: