lördag 11 oktober 2008

Lagförslag välkomnas av medelmåtta

Joakim Hansson i SvD:

– Men det här är självklart också positivt. Vi vill ju ha betalt för det vi gör och som finns på internet. Förhoppningsvis kan vi stävja en del av fildelningen genom att folk inser att vi kan dra dem inför rätta.

Så, vem är då denne Joakim Hansson? Jo, producenten bakom högkvalitativa kioskvältare som 9 millimeter, Lilla Jönssonligan på styva linan och Tillfällig fru sökes. I nuläget har 10386 personer satt IMDB-betyg på de filmer Hansson producerat, med ett snittbetyg på 6,23.

Den som inte är bekant med IMDB kan förledas tro att det är ett relativt skapligt snitt, men slår man upp några filmer man tycker är objektivt usla så framgår det snart att Hansson blåser rökridåer.

Alldeles frånsett att studier visat att biobesök inte påverkas av nedladdning så är Joakim Hansson helt enkelt en av många medelmåttor som lever så gott som uteslutande på bidrag - ska han hålla sig kvar i filmbranschen så krävs det att kulturbidragssystemet hålls fortsatt generöst och utanför ifrågasättande, och att peka på nedladdning anses gissningsvis vara det säkraste sättet att åstadkomma just det.

Ännu en barnporrhärva utredd

En ansvarstagande arbetsplats i Denton County, Texas, införde nolltolerans mot porr, och ihärdigt arbete medförde att de lyckades gripa en av de anställda med bilder av en naken 13-årig flicka i mobiltelefonen. Den anställde är i nuläget frihetsberövad i väntan på dom för barnporrbrott. Grundkurs i nolltolerans.

Att arbetsplatsen var en skola, att den anställde var en 13-årig pojke och att han hade bilderna på sin telefon för att flickan i fråga själv tagit dem och skickat till honom är naturligtvis inte intressant i sammanhanget. Grundkurs i nolltolerans.

Länk

(Tidigare barnporrhärva)

Left is right

Left is right är ett företag där all uthyrningspersonal är diagnostiserade med Aspergers syndrom - alltså en form av högfungerande autism. De har generellt svårt att greppa sociala koder, och kräver mer rutiner än övrig befolkning, men är också ofta oerhört noggranna och bra på vad de intresserar sig för.

Fredrik Reinfeldt imponerades av företaget (som så vitt jag hittat inte är subventionerat), och likaså gör jag - efter att man undrat varför världen inte tar tillvara vissa talanger så är det naturliga steget att undersöka vad det är som hindrar.

Vanligtvis är det någon form av reglering som spökar, och jag antar att Left is right egentligen bryter mot några dussin diskrimineringslagar, men ser man inga särskilda hinder så bör man se möjligheterna att själv fylla tomrummet istället för att paralyseras av världens orättvisor eller inleda lobbyverksamhet för att få staten att införa "antidiskrimineringslagar". Liknande affärsidéer är exempelvis danska Specialisterne, Grameen Bank, Kiva och Percy Barneviks mikrolån via Hand in Hand.

Själva infallsvinkeln att se möjligheter istället för problem är grundläggande i att bygga en bättre värld - ett annat exempel är den forskare som såg bilder av oljeskadade fåglar och istället för att förfasas såg hårstråets fantastiska förmåga att absorbera olja. Några experiment senare visade det sig att hans aning stämde - hår tar upp fem gånger sin vikt i olja, se exempelvis U.S patent 6146529, och hår är därmed en oerhört billig och effektiv metod att rena vatten från olja.

Världen är långt från perfekt, men full av möjligheter.

[P1:s Tendens om Left is right: Social kompetens - inget krav, DN Chatt med Olle Öberg, VD.]

(Tidigare inlägg om arbetsmarknadsdiskriminering)

Stödfonden för antiliberalismens offer

Från inslag.se:

Fonden ska kompensera personer, organisationer och företag som fallit offer för antiliberalt beteende som samhället inte reagerat på. Pälshandlarens sönderskurna bilddäck och färgkladdade minkpälsar ersätts glatt. Fonden ska inte göra någon som helst prövning av verksamhetens moraliska inriktning. Om Bofors kanonfabrik vandaliseras går fonden in och ersätter. Om Vänsterpartiets lokaler vandaliseras ersätter fonden. Det enda rättesnöret är lagens gränser.

Nu till den roliga twisten: ersättningsnivån ska vara 150 % av skadan. Offret ska vinna på angreppet från den antiliberala mobben. På så sätt blir fonden preventiv. (Givetvis krävs en särskild granskning för att sålla bort fejkade skador.)


Från Physorg:

Dutch pub owners have launched a coordinated resistance against a smoking ban introduced in June, taking their ashtrays out of short-lived storage and pooling cash to pay the resultant fines.

Thousands have joined groupings intent on countering the law seen by many as "un-Dutch" and patriarchal; approaching the courts for relief and daring authorities to try and stop their clients from lighting up.

Måhända inga 150 procent - åtminstone inte uttalat - men en bit på vägen.

torsdag 9 oktober 2008

It's less than 9000!!!1!

Stefan Karlsson:

The Dow rise above 9000! News dated April 1998

The Dow fall below 9000! News dated October 2008

I'll return later for more on this issue, but for now I think the dates of these two headlines give a pretty good picture of how bad things are.


(Direktlänk - Urban Dictionary)

Won't somebody please think of the skin nibbling fish?

Från NBC4: Att låta fiskar noppa bort död hud från fötterna, bland annat för att lindra psoriasis, är numer förbjudet i Texas och Washington (staten):

But health experts are concerned the fish have the potential to spread infections.
/.../
However, officials noted they know of no actual cases of fish pedicures causing health problems.

Marknaden, miljöpåverkan och regleringar

Ur en Aftonbladet-artikel:

Snabbt räknade någon smart person ut att om hälften av alla svenskar [2002] bytte tv till en plasma-tv som var 42 tum stor, då skulle vi inom kort behöva bygga 3-4 nya kärnkraftverk i Sverige.

Från Gävle kommuns energiupplysning [uppdaterat 2008-08-04]:

Plasma-tv och LCD-tv använder 4-6 gånger mer energi än en vanlig tv. Ett genomsnitt på 4 timmar per dygn motsvarar en årsförbrukning på cirka 120 kWh/år med en vanlig tv.

Från Prylportalen [artikel från januari 2008] - energisnålaste 42" LCD-tv:n:

Produkt: Loewe Xelos A 42 HD+ 100 DR 160
Storlek: 42 tum
Stand by: 1,2 Watt
On normal: 115 watt
On max: 177 Watt
Årsförbrukning: 114 kWh

Från Ecogeek [september 2008]:

Sony had a 42-inch LCD TV from 2005 sitting next to a 42-inch LCD TV from 2008. The only difference: the 2005 one consumed 131 watts while the 2008 consumed 57 watts. And that's just the beginning. Manufacturers across the board are planning on slashing power consumption by their televisions.

Sanyo hopes to reduce power consumption in their televisions by two thirds by 2011, and Sharp has a 26 inch LCD TV that consumes only 40 watts of power.

Så när SvD:s Jonas Fröberg undrar varför industrin (i det fallet bilindustrin) slåss mot politikerkrav trots att företagen kapptävlar om att krossa redan uppsatta mål så beror det på att alla helt enkelt tjänar på att politikerna håller sig borta från sådant de inte begriper sig på (vilket är i stort sett allt). Vilken reglerare skulle 2005 kunnat tro att det redan 2008 skulle finnas 42 tums LCD-tv-apparater som konsumerar mindre energi än en vanlig glödlampa?

Det kan å andra sidan också vara så att delar av industrin omfamnar regleringar, men precis som Sam Peltzman (var det väl?) nämner i Econtalk så är det i sådana fall inte alldeles sällsynt att det beror på att resursstarka företag ser en chans att slå ut de företag som inte har råd att ställa om produktionen (och dessutom slippa konkurrera med internationella företag - se exempelvis korvregleringen), snarare än de värnar om omgivningen.

tisdag 7 oktober 2008

Gravgrävning medelst gnagande/livsglädje - tomat/tomat

Från Expressen:

Svenska barn gräver sina egna gravar med tänderna. Mina bästa råd är: Ät mat, drick vatten, rör på dig varje dag, länge och gärna utomhus. Och om något smakar det sött så spotta ut det, säger [sockerforskaren] Tore Persson.

Från ScienceDaily:

"[I]t's not realistic to think you can tell your child you can't have candy, cookies, cakes, or other treats," says [barntandläkare Mark] Helpin. "Those are the things most people enjoy — and we want our kids to enjoy life."

Folke Pudas är död

Måhända inte direkt dagsfärska nyheter, men det var heller inte direkt så att nyhetskanalerna stod i givakt gällande att Folke Pudas avled vid 78 års ålder i augusti.

Folke Pudas fick sitt taxitillstånd indraget 1981, då hans privata linjetrafik inte passade in i länsstyrelsens planer, som NSD formulerade det.

Transportrådet och kommunikationsdepartementet avslog Pudas krav på att beslutet skulle rivas upp, men de avslog det, och då Pudas inte hade möjlighet att överklaga beslutet till högre instans så hungerstrejkade han istället i en låda i tre månader på Sergels torg, innan han 20 kilo lättare fick löften om att han skulle få återuppta taxitrafiken. Så skedde dock inte.

1987 fick han däremot sedan rätt i Europadomstolen - Pudas mot Sverige innebar möjlighet att få förvaltningsbeslut omprövade i domstol.

måndag 6 oktober 2008

Passa på att skratta medan det ännu är roligt

Via Tjuvtittat. På samma tema: Penn & Teller om handikappanpassning.

Uppdatering: Det var tydligen redan inte roligt - enligt kommentarerna finns redan regelverk i vissa kommuner som har krav på handikappanpassning vid om- och tillbyggnad.

lördag 4 oktober 2008

Platons grotta, Stanhope och Byrne

Censur är generellt gravt kreativitetshämmande per definition, men genialitet conquers all:

(Direktlänk)

(Rubrikförklaring: Platons grotta, Doug Stanhope, David Byrne (Byrne sjunger i videon))

fredag 3 oktober 2008

Peter Pedersen om laserpekare

Strålsäkerhetsmyndigheten (ersättare till Statens strålskyddsinstitut och Statens kärnkraftsinspektion) - utreder nu med hög prioritet på vilket sätt reglerna kring laserpekare ska skärpas.

Peter Pedersen (v) var dock i framkant även gällande detta regleringsområde - ur Motion 1999/2000:MJ797 Laserpennor:

Det finns speciella lasersikten som ger hög precision. Om en levande människa ser en sådan prick på sitt bröst är det omöjligt att avgöra om strålen kommer från en till synes ofarlig laserpenna eller om någon faktiskt "har dig på kornet". Det är förstås en mycket obehaglig upplevelse att utsättas för detta. Undertecknad har i sommar sett laserpennor användas på detta sätt vid ett flertal tillfällen. På offentliga uppträdanden med dans och musik så dök det plötsligt upp små röda prickar på både publiken och de uppträdande på både det ena och andra stället.
/.../
Med hänvisning till det anförda hemställs

1. att riksdagen hos regeringen begär en snar översyn av regelverket, t.ex. Statens strålskyddsinstituts föreskrifter om lasrar samt strålskyddsförordningen, rörande försäljning och användande av laserpennor,

2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att överväga ett förbud för omyndiga att köpa eller använda laserpennor.


(Tidigare inlägg om Pedersen: 1, 2)

"Hälsobidrag" till överviktiga barn i Sydkorea

Från SvD:

Planen är att ge barn som räknas till kategorin överviktiga 40 000 won i månaden, vilket motsvarar ungefär 250 kronor. Pengarna ska användas till gymkort och andra aktiviteter som hjälper viktminskning.

Och här har vi den välvilliga staten i all sin prakt. Alldeles bortsett från det integritetstveksamma och byråkratitunga att föra statistik över barnen så kommer ett sådant bidrag med god sannolikhet till största delen innebära att föräldrarna ges motivation till att göda barnen och sedan hålla dem överviktiga.

40 000 won per månad, som nämns i artikeln, kan sättas i samband med att snittinkomsten per år och hushåll i Sydkorea enligt Wikipedia var cirka 39 miljoner won 2007, så ett bidrag skulle motsvara ungefär en procent av inkomsten för ett snitthushåll, men naturligtvis mycket mer än så för de fattigare familjerna.

Projektet kommer alltså gissningsvis vara kontraproduktivt - både vad gäller generell viktminskning och dessutom vad gäller att jämna ut hälsotal mellan inkomstgrupper, vilket jag antar också var ett delmål.

Sedan kan jag inte låta bli att undra över siffran som nämns i artikeln - att barnfetman kostade tre triljoner won (drygt 17 miljarder kronor) bara under 2006 - vad användes de massiva resurserna till, på vilka grunder och vad ledde det till?

Ännu en studie som jämför cannabis med alkohol och tobak

Sådana här studier borde närmast anses triviala - från Physorg:

The Beckley Foundation, a charity which numbers senior British and other academics among its advisors, said banning cannabis has no impact on supply and turns users into criminals.

"Although cannabis can have a negative impact on health, including mental health, in terms of relative harms it is considerably less harmful than alcohol or tobacco," says the report by the Foundation's Global Cannabis Commission.

torsdag 2 oktober 2008

Nätmobbning

Från EurekAlert:

A new study in the Journal of School Health reveals that cyberbullying is common among teens who are frequent internet users, with 72 percent of respondents reporting at least one incident during the past year.

Online bullying was associated with increased distress, as well as with in-school bullying, with 85 percent of respondents who reported at least one online incident also reporting being bullied in school. Most of the bullied teens did not tell their parents about the online incidents. They felt the need to deal with the problem on their own and were fearful of parental restrictions on internet use.


Jag har inte hittat rapporten i fulltext, så just siffran 72 procent är väldigt intetsägande.

Men det är ändå slutet av det andra stycket som är kärnan - tonåringarna fruktar att stängas ute från nätvärlden av björntjänstgörande föräldrar. De skulle då stängas då ute från den värld där de inte kan skadas fysiskt, där de med enkla medel kan hindra mobbarna från att kontakta dem, där de enkelt - och anonymt (dessutom med möjlighet att enkelt byta alias), utan att dömas efter utseende, klädstil med mera om de så önskar - kan hitta andra vänner med samma intressen som de själva, och oavsett om de intresserar sig för exempelvis He-Man eller akvariefiskar så går det enkelt att nå tusentals åsiktsfränder.

Den bästa hjälpen tonåringarna kan få gällande nätmobbning är vägledning i hur de gör för att hindra oönskade personer från att kontakta dem och hjälp med hur de ska hitta till ställen där de trivs. Internet är de mobbades fristad, inte mobbarnas.

Turn that smile upside down, Fatty McFatfat

Från Physorg:

Researchers analyzed the body mass index (BMI) of 3,665 children and adolescents and found about 14 percent of students were overweight (BMI of 25 and over), 9 percent were obese (BMI of 30 and over), but only 1.6 percent of kids perceived themselves as having excess weight.
/.../
"If you are surrounded by overweight people, you may be more vulnerable to distorted perceptions about your own weight," says Tracie Barnett, from the Université de Montréal Department of Social and Preventive Medicine and Ste-Justine Hospital Research Centre.
/.../
"That's why obesity prevention programs should be created to help youth correct their weight misperceptions."

Forskarna har alltså kommit fram till att för många barn och ungdomar (åldersgrupperna 9, 13 och 16 år) trivs med din kropp och anser att det bör bedrivas (statlig) kampanj för att rätta till det.

onsdag 1 oktober 2008

Arnold laying down the law

Arnold Schwarzenegger har serverat världen otaliga odödliga levnadsregler, exempelvis: "if it bleeds, we can kill it", "my body, my choice" och "chill out, dickwad".

"I am only signing bills that are the highest priority for California" må sakna det direkta tilltalet i citaten ovan, men resulterar åtminstone i att Monica Green-förslag som förbud mot att köra bil med hundar i knät slussas ut utan pardon.