söndag 18 maj 2008

Salt dödar dig inte heller

Från Albert Einstein College of Medicine of Yeshiva University:

After adjusting for known CVD risk factors, such as smoking, diabetes and blood pressure, the one-fourth of the sample who reported consuming the lowest amount of sodium were found to be 80% more likely to die from CVD compared to the one-fourth of the sample consuming the highest level of sodium. The risk for death from any cause appeared 24% greater for those consuming lower salt, but this latter difference was not quite large enough to dismiss the role of chance.

Since NHANES III was an observational study and not a clinical trial, no definite conclusions about cause and effect were possible, says Dr. Cohen. "However, our findings do again raise questions about the usefulness or evensafety of universal recommendations for lower salt diets for all individuals, regardless of their blood pressure status or other health characteristics," he cautions.

Och vidare på dietsidan så har GI-gurun Fredrik Paulún reviderat öl och potatis:

Det är sex år sedan min förra bok om ämnet Blodsockerblues kom ut och det har hänt massor på forskningssidan. Bl a har det kommit en del nya GI-värden som gör det lättare att hålla en sund kost. Här är några exempel. Ett GI under 55 är lågt och 55-70 är medel medan allt däröver är högt.

Öl (4,6% alkohol)66 vilket är lägre än många har påstått.

Den vanliga kokta (speciellt fasta sorter samt färsk potatis) har mycket långsammare kolhydrater och har dessutom ett mycket lägre energiinnehåll än t ex pasta, ris och bröd. När man mäter hur mätt man blir av 240 kcal vinner faktiskt kokt potatis med hästlängder. För viktens skull är därför potatisen att föredra.

Intressant är också potatisens höga antioxidantinnehåll vilket ger ett ORAC-värde på cirka 300 vilket är högre än både morot, tomat och persika. Kaliuminnehållet är skyhögt med cirka 450 mg/100 gram vara och innehållet av resistent stärkelse går från 3,3% till 5,2% när potatisen får kallna. Det innebär att den kalla potatisen får ännu lägre GI samtidigt som den ger massor av fiber som ger en bra tillväxt av nyttiga bakterier i tarmen. Det ger en väl fungerande mage som får något att arbeta med samtidigt som det gör magen lugnare. Resistent stärkelse tycks också öka kroppens förmåga att bränna fett vilket är en intressant bonus. Kall kokt potatis får därför ses som riktig supermat.

Inga kommentarer: